Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate.

Piata fotografiei de nunta

Piata fotografiei de nunta

Nunta

Piata fotografiei de nunta

Fotograful de nunta

Piata fotografiei de nunta a devenit in ultima vreme (de vreo cativa ani) o piata a preturilor si a cantitatii, calitatea fiind negljata din ce in ce mai mult. Multi clienti interesati de serviciile fotografilor de nunta, sunt atrasi de oferte aparent avantajoase, ce includ mii de fotografii la preturi mici, realizate in cadrul evenimentelor (nunta, botez), albume foto de calitate indoielnica si printuri discutabile din punct de vedere al calitatii.

Piata este libera, dar nu prea reglementata in domeniul fotografic, ba mai mult, niste baieti destepti au eliminat profesia de „editor foto” din nomenclatorul de meserii, de parca era digitala a ajuns la final.

In prezent, orice posesor de camera foto digitala se poate autointitula „fotograf profesionist de nunta”, mai ales daca isi face un blog gratuit cu imagini si texte „imprumutate” de pe site-uri de profil si bineinteles o pagina de facebook cu mii de like-uri cumparate.

Fotografii

Fotograful de nunta profesionist

Majoritatea veniturilor sale, sunt acumulate din activitati legate de fotografie. Este instruit in domeniul fotografic si autorizat sa desfasoare activitati fotografice, foloseste aparatura corespunzatoare, are cunostinte temeinice de arta fotografica, fotoreportaj, portret, fotografie outdoor si indoor etc. Angajamentele sunt stabilite prin contract, plateste taxe si impozite. Detine portofoliu personal sub forma de print pe hartie fotografica si il prezinta clientilor la discutii premergatoare evenimentului. Ofertele sale se bazeaza pe seriozitate, calitate si siguranta ca primesti ce ai comandat.

Fotograful de nunta entuziast (amator)

Pasionat de fotografie, sustine investitiile in domeniu din alta activitate. Incearca sa se autoperfectioneze, participa la workshop-uri, cursuri, intalniri, expozitii. In majoritatea cazurilor, fotograful detine un portofoliu online. Fotograful entuziast acorda un plus de atentie tehnicii fotografice (aparatura foto). Este foarte interesat de performantele camerei foto, mai ales de cele cu nume consacrat. Este la curent cu toate noutatile tehnice si client fidel al magazinelor de profil. O parte din randul fotografilor entuziasti pot suplini cu succes fotografii profesionisti, prin talent, dotare tehnica si seriozitate. Incurajati de rezultate, acestia vor deveni de cele mai multe ori, fotografi profesionisti.

Fotograful de nunta impostor

Nu are nici o legatura cu arta fotografica, promite mult si nu realizeaza nimic. Chiar daca detine "scule bune" nu stie sa le foloseasca, lucreaza doar cu setarile automate ale camerei, trage cadre la intamplare, fara sens, ofera mii de fotografii digitale prost incadrate si gresit expuse. Pe partea de print, promite un album digital de lux, dar acesta va semana cu o carte de colorat pentru copii, cu multe sabloane de prost gust. Nu este instruit pentru o astfel de activitate si nici autorizat, nu plateste taxe si impozite, iar portofoliul sau este reprezentat de un site cu fotografii si texte "ciordite" de la altii. La evenimente trage mii de cadre fara noima si le livreaza imediat dupa eveniment. Colaborarea cu un astfel de fotograf reprezinta un risc asumat in special de clientii oportunisti. Personal, consider ca mai bine rogi un prieten pasionat de fotografie sa te ajute cu cateva cadre trase pe parcursul evenimentului, cel putin prietenul isi va da interesul. E mai ieftin si mai sigur.

Clientii

Clientul oportunist (amator de chilipiruri)

Reprezinta sursa de castig pentru fotograful impostor. Considera profitabil sa angajeze un purtator de camera foto care sa-i ofere 2000-3000!!! de imagini la un pret nesemnificativ, in comparatie cu un profesionist care ofera ''doar'' 600-800 de imagini pe eveniment. Aparent pare chilipir, dar in realitate este TZEAPA! Profesionistul stie sa acopere intregul eveniment in 600-800 de imagini si va pune accent pe momente, expresii, decor, tinute, lumini, detalii etc. E adevarat, viata ne obliga sa fim mai stransi la punga, nu toti ne permitem un fotograf de 700+ de euro, insa lucrurile se pot rezolva usor daca devenim un pic mai pretentiosi si incercam sa negociem pentru servicii de calitate. Este uimitor cum oamenii investesc enorm in tinute, locatii, decoruri, limuzine si neglijeaza tocmai investitia in calitatea amintirilor.

Exista clienti care cer tot materialul foto / video brut. Acestia, de regula, se simt inselati daca nu primesc tot ce s-a filmat si fotografiat. Sunt evitati de fotografii profesionisti. Motivele evitarii lor sunt multiple si nu voi dezvolta acum subiectul.

Clientii pretentiosi

Se documenteaza cu mult timp inainte de eveniment, studiaza portofolii, pun accent pe calitate si seriozitate, negociaza, stabilesc detalii prin contract, colaboreaza perfect cu fotograful, dau importanta evenimentului si "iubesc" aparatul de fotografiat.

Teparii si bugetul redus

Cum evitati tzeparii?

1 - solicitati fotografului sa prezinte portofoliu tiparit (A4) la calitate foto (nu digital). Fotografia tiparita reprezinta oglinda fotografului.

2 - incheiati contract de prestari fotografice prin care fotograful se obliga sa livreze fotografiile finale la calitatea celor din portofoliu.

Bugetul este redus, dar vreau fotografii de calitate.

Purtati discutii cu fotografi profesionisti de nunta, prezentati bugetul disponibil si veti primi oferte corespunzatoare. In mod sigur nu veti primi oferte de mii de fotografii, dar nu intotdeauna mai mult, inseamna mai bun.