DSLR vs Video camera
pentru filmare la nunta


Parerile sunt impartite. Exista avantaje si dezavantaje de ambele parti. Pana la urma vorbim despre unelte cu care ne facem treaba. In cinematografie sunt folosite pe langa camerele consacrate, dslr-uri si chiar mirrorless-uri (vezi Olympus OMD EM5 - "MAD MAX").

Deci cum filmam? Cu dslr sau camera video? Consider ca ar fi interesant cu ambele. Dslr-ul te ajuta pe partea de profunzime redusa si sensibilitate ridicata, iar camera video are avantajul autofocusului si claritatii (camp de profunzime mare). Restul tine de pricepere, imaginatie si gust.OFERTA NUNTA
FOTO / VIDEO / ALBUM

DETALIISe vehiculeaza, din ce in ce mai mult, ideea ca filmarea cu dslr-ul la nunti este cea mai buna varianta si se prezinta clientilor costuri mari, datorate filmarii cu dslr si sistemelor de stabilizare (gimbal). Personal, gasesc extrem de obositor sa urmaresc un film in care s-a exagerat cu utilizarea miscarilor de camera in toate directiile. Folosite la nesfarsit si fara rost, miscarile de camera rapide, circulare etc., obosesc privitorul. Este ca si cum te uiti la un film de actiune cu urmariri nesfarsite, in totala neconcordanta cu evenimentul nuntii.

Un videograf de nunta care intentioneaza sa filmeze doar cu dslr-ul, trebuie sa aiba cunostinte temeinice si abilitati profesionale in a lucra cu aparatul in modul manual. Altfel, chiar daca avem o stabilizare perfecta a imaginii, focusul va face "hunting", iar filmarea va fi compromisa.

Ca si concluzie, consider ca video camera profesionala este de nelipsit la filmarea nuntilor. Cu avantajul manevrabilitatii si controlul precis al autofocusului, este de preferat la filmari unde evenimentele se deruleaza rapid si imprevizibil. Dslr-ul poate fi utilizat cu succes, in opinia mea, de catre asistent sau al doilea videograf, pentru portrete, detalii, cadre cu DOF ingust etc.