DSLR vs camera video

Dslr sau camera video pentru filmare la nunta?


Parerile sunt impartite. Exista avantaje si dezavantaje de ambele parti. Pana la urma vorbim despre unelte cu care ne facem treaba. In cinematografie sunt folosite, pe langa camerele consacrate, dslr-uri si chiar mirrorless-uri (vezi Olympus OMD EM5 - "MAD MAX").

Un eveniment cum este nunta, nu se poate filma in stil cinematografic - cum vad ca se vehiculeaza in ofertele de pe net - pentru simplu fapt ca nuntile obisnuite nu au la baza un scenariu ce va fi respectat de o echipa de filmare pas cu pas. Nu exista timp suficient pentru riguirea camerelor, pentru montarea luminilor etc. si in primul rand nimeni nu ar investi un buget imens (cateva zeci de mii de euro) pentru filmul nuntii. Exista, insa, aspectul cinematic (cinematic look), care se poate obtine in post-productie.

Buuun, deci cum filmam, cu dslr sau camera video? Consider ca ar fi interesant cu ambele. Dslr-ul te ajuta pe partea de profunzime, rezolutie si sensibilitate ridicata, iar camera are avantajul autofocusului. Restul tine de pricepere, imaginatie si gust.

Se vehiculeaza, din ce in ce mai mult, ideea ca filmarea cu dslr-ul la nunti este cea mai buna si se prezinta clientilor costuri mai mari, datorate filmarii cu dslr si fly-cam. Personal, gasesc extrem de obositor sa urmaresc un film la care s-a exagerat cu utilizarea de fly-cam. Miscarile rapide de camera in jurul subiectilor, folosite la nesfarsit si fara rost, obosesc privitorul. Este ca si cum te uiti la un film de actiune cu urmariri nesfarsite, in totala neconcordanta cu evenimentul nuntii.

Mai cred ca un videograf de nunta, care intentioneaza sa filmeze doar cu dslr-ul, trebuie sa aiba cunostinte temeinice si abilitati in a lucra cu aparatul in modul manual. Altfel, chiar daca avem o stabilizare perfecta a imaginii, focusul va face "hunting", culorile vor fi ireale, iar filmarea compromisa.

Ca si concluzie, consider camera video profesionala de nelipsit la filmarea nuntilor. Cu avantajul manevrabilitatii si controlul precis al autofocusului, este de preferat la filmari unde evenimentele se deruleaza rapid si imprevizibil.

Marian Cristea