Pretul unui fotograf de nunta

VEZI OFERTA FOTO VIDEO


Cat costa un fotograf de nunta
calcule si alte chestii ...


In general, bugetul pentru angajarea unui fotograf de nunta, reprezinta banii ramasi in urma achizitiilor legate de eveniment (restaurant, formatie, rochie, costum, tacam, decoratiuni, limuzina etc.). De foarte multe ori, fotograful de nunta este oferit la pachet cu decoratiunile de nunta, formatia sau instalatia de fum: daca iei formatia X + instalatia de fum + 150 de baloane, primesti gratis un fotograf de nunta. Chestia s-a propagat in timp, iar fotograful de nunta a devenit un fel de bonus la celelalte servicii de nunta. Oare de ce? Pai, o sa spuneti ca toata lumea are un aparat foto bun sau un "aifon" corespunzator. Ce mare lucru sa apesi un buton si gata poza!

Problema reala, este ca in Romania actuala, "se face" oricine, ce vrea: am chef sa cant (nu e cazul la mine), imi fac trupa cu gagici misto, caut un impresar descurcaret si gata contractele cu primariile. Apoi plec in turnee la concertele organizate de primarii, pe banii cetateanului (acesta avand impresia ca se duce la concert pe gratis). Deci m-am facut cantaret. La fel si cu fotografii si videografii, designerii si stilistii, taximetristii, terapeutii, bioenergeticienii etc.

Sa ramanem la fotografii de nunta. Cum devii fotograf de nunta? Daca ai parinti bugetari, iti cumperi un aparat scump si fotografiezi, pe bani putini, la nunti si botezuri. Ce cursuri? Ce scoala? Ce contracte cu clientii? Ce taxe si impozite? N-ai treba cu astea! Esti fotograf de nunta si cu asta basta. Ai zis!

Piata este plina de astfel de fotografi de nunta. Fara pregatire, fara forme legale, nu platesc taxe si presteaza la cele mai mici preturi, pentru ca nu traiesc din asta. Daca esti client, o sa spui ca pentru tine e bine asa, ca platesti putin, dar in felul asta esti partas la cresterea dezechilibrului economic si la degradarea calitatii serviciilor in domeniu. Grija alesilor doar pentru bugetari, alimenteaza munca la negru si concurenta neloiala din mediul privat. Nu fac politica, dar traiesc in realitatea zilnica. Bugetarul are drepturi care sunt respectate la virgula, iar cei din mediul privat, riscand sanatatea, casa, familia, viata, sustin prin taxe un sistem bugetar supradimensionat si incompetent.

Hai sa vedem cum ar trebui sa calculeze un fotograf de nunta, care lucreaza legal, tariful pentru prestatiile sale. Luam in calcul un fotograf din Bucuresti, care participa la 20 de nunti pe an. Fotograful nostru detine aparatura semi-pro in valoare de vreo 3000 euro, statie de lucru de nivel mediu de vreo 1000 euro, un laptop pentru prezentari de minim 700 euro, nu participa la workshop-uri (este autodidact), plateste contabilul cu 300 lei/luna, plateste aproximativ 3000 lei/luna taxe pe salariu si sanatate, telefon - 100 lei, internet 100 lei/luna, cheltuieli legate de sediu - 500 lei/luna, transport - 200 lei/luna, licente software 300 lei lunar, hrana 500lei/luna. Mai luam in calcul: amortizarea mijlocelor fixe in 5 ani - 500 lei/luna, reparatii, reglaje, neprevazute - 100 lei/luna. Total cheltuieli lunare: 5600 lei.

Daca esti fotograf de nunta si nu iei in calcul aceste cheltuieli minime, inseamna ca ori esti prost, ori esti inconstient, faci poze cu sapuniera, te deplasezi per pedes, nu editezi, lucrezi la negru, stai in cort, mananci frunze si corespondezi prin porumbei.

Boooon! Sa vorbim si despre cum iti normezi munca de fotograf si editor? Pai daca un bugetar somnoros si plictisit, are un salariu mediu net de 3000 lei/luna + spor de subsol + spor de privit la calculator + spor de vechime + zile libere platite + vaucher de vacanta si insumeaza undeva la 5000 lei net, sa zicem ca are un tarif orar de 5,5 euro/ora de lucru.

Considerand ca fotograful presteaza si munca de editor, calculam tariful orar la 11 euro/ora de lucru. Cat lucreaza un fotograf pentru o nunta medie, de la pregatiri pana la final + editare si predare materiale? Aproximativ 75 de ore, adica 825 euro/nunta + TVA. Scazand, cel putin, sumele de mai sus + TVA-ul, rezulta ca fotograful ramane cu aproximativ 2500 lei/lunar, din care se va imbraca, va merge in concediu, isi va cumpara medicamente, se va instrui, va economisi etc.

Lucrand sub acest pret, fotograful va iesi rapid de pe piata, urmand probabil, o alta cale. Se va face cantaret sau stilist sau terapeut sau taximetrist sau ... ce va dori el. Ca se poate.

VEZI OFERTA FOTO VIDEO


Ok, lucram la preturi calculate corect, dar ne afecteaza concurenta neloiala. Absolut deloc! Clientii lor, nu sunt clientii nostri. Clientii nostri sunt oameni civilizati, cu un grad de cultura peste medie, persoane care inteleg ca trebuie sa plateasca in mod corect, pentru servicii corecte.

Clientii lor, sunt oportunistii vanatori de gratuitati, persoane care vor doar sa primeasca, fara sa ofere ceva in schimb. Acestia sunt din alt film si sunt de evitat. Sunt genul de persoane care vor sa primeasca tot materialul foto/video brut (25 de ore de filmare, 3000 de poze etc), considera ca daca tot esti platit, trebuie sa fotografiezi cum dicteaza ei. Vor cantitate, si in mod sigur vei fi intrebat, la prima discutie, cu ce aparatura lucrezi (de parca asta conteaza cel mai mult!). Daca, doamne-fereste, ai livrat imagini cu focalizare doar pe subiect, ai sfeclit-o! Vei fi amenintat cu instanta pentru ca ai facut poze neclare!

Nu incheiati contracte doar cu gandul la bani! Daca nu empatizati cu viitorii clienti, colaborarea va avea de suferit. De regula, viitorii miri, vor alege fotograful de nunta in preajma caruia se simt confortabil. Va fi confortabil si pentru tine sa lucrezi cu oameni care te plac!Marian Cristea